our works, our searches, our concerns

institution

ANDULUS SCHOOL MYSORE


Designed to cut off  glare and dust through a set-apart  screen jalli wall. Avoiding windows with drop down curtains inside the screen wall. To be built in stages. Common spaces designed as interaction spaces for students and teachers


sri vidya academi, mysore

srividya academi

This small school is on the drawing board. We are trying create a homely environment with a central open to sky green court with seating steps and each class room opening to a green space where the children can do the planting and gardening of their own. The two storied building will have similar exterior spaces on the first floor as well. The academy tries to limit the school to a manageable size and the stress is on quality rather than quantity.


intimate theaters: indoor and out door

bhoomigeetharangayana

Rangayana is a theater repertoire of Karnataka. It has been using make shift spaces since inception; one outdoor among woods by the side of lake and another on the basement of a huge stage of a humongous Kalamandira auditorium that is considered good only for political speeches. In 2001, a national theater festival hosted by Rangayana needed building up an intimate theater space within a short time of 5o days and and on a shoe string budget.  This resulted in recreating an indoor theater, Bhoomigeetha, in the existing basement space. Carved out of it was a theater for 240 seats with all necessary paraphernalia required for a standard intimate theater. Also we recreated the Vanaranga among the wooded space adding up lighting, proper seating, backdrops, side stages and green rooms etc and also added a symbolic entry and a ticket booth. The theater enthusiasts received the spaces well and became noted spaces of theater and discussed at national levels.

The process of creation of these spaces also saw us innovating with recycling and reuse of available waste materials and discarded stage sets. The embedded energy of recreation remained low as a result.


jiva niketan, mysore

svei + jyothi


SVEI School, Mysore

svei + jyothi


a multi speciality health facility

bmhHospitals are generally regarded as dull exercises is space management, for the brief usually allows only for rooms doubly loaded along long corridors. This project came with much tighter constraints than that. However, features like windows, and articulation in terms the various combinations of materials were utilised to their utmost to attempt a more cheerful hospital.