our works, our searches, our concerns

green projects

SKETCH FOR A GREEN LAB IN KULALUMPUR

0405


brooks view resorts, mercara

The present trend in tourism and entertainment related architecture, is that of reducing buildings into a series of sceno-graphic episodes: images overwhelm the overall experience of the place, with the ‘space-organization’ exercise meant to be meaningful and experiential,  reduced to temporary ‘set design’.

The firm in an attempt to give the band wagon a miss, employs its own internal ideologies in pursuing the design of such spaces: attempting a holistic design which is not biased to the sense of vision, instead aiming to be multi-sensory. Further, spaces and details are designed to endure, and not be an ephemeral ‘vogue’.Graphic1

Resorts design often use  both authentic and manufactured versions of ‘heritage’, for mass consumption. However, in the battle between the need for novelty and the inherent capacity of traditional images and motifs to meet it, the traditional sources are getting depleted with over use of repetitive images and facade treatments. The proposed design aims to deliberately refrain from resorting to direct reference to any traditional kind of architecture, its imagery or motifs. However, the attempt will be to create a regionally relevant architecture, one that is characterized by a definite sense of place as against a feeling of a  theme  set.

Client : Brooks view and benevolent Estates, Chetalli, Madikeri

Lead architect:  Shajay Bhooshan


low energy: embedded and extant

prabhu food

See the page on bubble up roof: vaults and domes for details.


jayachamaraja wadiyar golf club, mysore

golfclub

The traditional doming technique was used for brick domes, laying them  in horizontal layers with a radial wire guide. The wire cut bricks used for construction provided an  opportunity to expose the construction detail adding to the expression.
The largest dome covering the multipurpose hall is unique in its concept and design. The usual technique to construct large span domes, is to use a three dimensional geodesic support system. This, however requires precision engineering and skilled labor. The absence of both lead the firm to innovate an alternate approach: It is the first time a space frame was corbelled to  shape up a  skin in  the  form  of a  dome. The  structural steel used  are
The  piped  frames are visible  underneath the  dome revealing a playful sculptural pattern. giving a unique visual appeal with an interesting shadow pattern cast by lights on to the domed ceiling.

The design took symbolic cue from the golf ball. Hemispherical domes cap many public spaces interspersed with tiled walkways and lounges. This gives  a combination of traditional forms suitably modified to  the  present and  recombined playfully.  The movement line meander  though domed spa ces and tiled corridors with green courts. The traditional doming technique was used for brick domes, laying them  in horizontal layers with a radial wire guide. The wire cut bricks used for construction provided an  opportunity to expose the construction detail adding to the expression.

The largest dome covering the multipurpose hall is unique in its concept and design. The usual technique to construct large span domes, is to use a three dimensional geodesic support system. This, however requires precision engineering and skilled labor. The absence of both lead the firm to innovate an alternate approach: It is the first time a space frame was corbelled to  shape up a  skin in  the  form  of a  dome. The  structural steel used  are

The  piped  frames are visible  underneath the  dome revealing a playful sculptural pattern. giving a unique visual appeal with an interesting shadow pattern cast by lights on to the domed ceiling.

On the whole, the building embedded low energy and made maximum use of the local climate and reduced consumption of operational energy. It used local materials and innovative recombination of traditional techniques.

Thus a green architecture was achieved.

Associate architects:  C. Ravishankar, first phase   Sunil Nayak, 2nd and 3rd phase completed 2007

 

 


Le Olive Garden, Mysore: a happening place and restaurent

olive garden

Reduction of building envelop, building programmes just to meet the necessities, reduction of areas, building materials especially of high embedded energy or having large values of ecological footprints is a major parameter in moving towards a sustainable building culture. 

The firm has been espousing this principle and had attempteto fine tune its approach incorporating the new technologies, procedures, and standards including energy and  waste management,  recycling etc.


the village, mysore and others: green tourism

green tourism


recycled farm house: mysore

gp.capt. shetty‘Recycling’  as a concept, refers both to the re-use of materials from previous uses as well as the design with the possibility of re-use at a later time. This would drive require attention to parameters such as modularity, systems of joinery and combination of materials, re-usability of materials and ease of dismantling.

This project  re-used  building components from various sources; wooden columns and beams, locks, door handles etc. Including Mangalore tiles for  roof from a dismantled house with its wooden rafters. The stabilised mud block walls are  left largely un-plastered.