our works, our searches, our concerns

JW Golf Club

jayachamaraja wadiyar golf club, mysore

golfclub

The traditional doming technique was used for brick domes, laying them  in horizontal layers with a radial wire guide. The wire cut bricks used for construction provided an  opportunity to expose the construction detail adding to the expression.
The largest dome covering the multipurpose hall is unique in its concept and design. The usual technique to construct large span domes, is to use a three dimensional geodesic support system. This, however requires precision engineering and skilled labor. The absence of both lead the firm to innovate an alternate approach: It is the first time a space frame was corbelled to  shape up a  skin in  the  form  of a  dome. The  structural steel used  are
The  piped  frames are visible  underneath the  dome revealing a playful sculptural pattern. giving a unique visual appeal with an interesting shadow pattern cast by lights on to the domed ceiling.

The design took symbolic cue from the golf ball. Hemispherical domes cap many public spaces interspersed with tiled walkways and lounges. This gives  a combination of traditional forms suitably modified to  the  present and  recombined playfully.  The movement line meander  though domed spa ces and tiled corridors with green courts. The traditional doming technique was used for brick domes, laying them  in horizontal layers with a radial wire guide. The wire cut bricks used for construction provided an  opportunity to expose the construction detail adding to the expression.

The largest dome covering the multipurpose hall is unique in its concept and design. The usual technique to construct large span domes, is to use a three dimensional geodesic support system. This, however requires precision engineering and skilled labor. The absence of both lead the firm to innovate an alternate approach: It is the first time a space frame was corbelled to  shape up a  skin in  the  form  of a  dome. The  structural steel used  are

The  piped  frames are visible  underneath the  dome revealing a playful sculptural pattern. giving a unique visual appeal with an interesting shadow pattern cast by lights on to the domed ceiling.

On the whole, the building embedded low energy and made maximum use of the local climate and reduced consumption of operational energy. It used local materials and innovative recombination of traditional techniques.

Thus a green architecture was achieved.

Associate architects:  C. Ravishankar, first phase   Sunil Nayak, 2nd and 3rd phase completed 2007